Rămânem fără apă de băut? Cât de departe s-a ajuns, de fapt, din cauza secetei

de: Mădălina Bahrim
25 08. 2022

De parcă nu ar fi suficiente crizele din planul energetic și inflaționist, România se mai confruntă și cu o situație critică în agricultură, sector măcinat de cea mai gravă secetă a ultimilor 500 de ani în Europa, conform unei estimări proaspăt făcute de Comisia Europeană.

Seceta face ravagii în agricultura românească, sute de mii de hectare de teren arabil fiind efectiv secate de orice strop de apă.

Cu atât mai grav este faptul că, în asemenea condiții, mulți dintre concetățeni se tem de faptul că putem rămâne în orice clipă fără apă de băut și, după cum știm, aceasta este o situație deosebit de periculoasă.

Din fericire, nu s-a ajuns încă atât de departe, dar rezervele naționale de apă potabilă sunt în scădere, chiar dacă rămân momentan suficiente pentru marile așezări. Cu toate acestea, e momentul să economisim.

Strângeți apa de ploaie, că nu e de glumă

Apele Române au făcut un apel la populație, căreia ii cere să nu intre în panică, fiindcă nu e cazul, dar totodată îi recomandă să adopte un comportament responsabil cu rezervele de apă. Pe cât posibil, să consumăm rațional apa și să o reciclăm, acolo unde este posibil. La fel de bine, dacă putem, să ne folosim de apa de ploaie!

Conform instituției, un volum de 3,03 miliarde de metri cubi de apă este disponibil la această oră în principalele 40 de lacuri de acumulare (cu folosinţă complexă) administrate de Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR), respectiv Hidroelectrica, față de 3,45 miliarde cât era la începutul lunii iulie 2022.

Coeficientul de umplere este de 70,04%, fiind în scădere față de începutul lunii iulie, când se situa în jurul valorii de 80%.

„Estimăm că, la sfârşitul lunii august, în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie, industrie şi producţia de energie electrică pentru Sistemul Energetic Naţional, vom reuşi să menţinem un coeficient de umplere de peste 62%. În acest moment, din cele 120 de secţiuni de monitorizare ale secetei hidrologice, în 24 dintre acestea s-au înregistrat debite sub cel minim necesar pentru satisfacerea cerinţelor de apă sub aspect cantitativ. În aceste secţiuni, nu poate fi asigurat simultan necesarul de apă pentru toate folosinţele. De aceea, este necesară aplicarea Planului de restricţii şi utilizare a apei în perioade deficitare. Fiecare folosinţă îşi stabileşte pragurile şi debitele care pot fi restricţionate. Acestea sunt parte integrantă din Planurile de restricţii care se aplică gradual conform celor trei trepte, cu respectarea legislaţiei în vigoare”, mai transmit Apele Române.

Iată și apelul pentru populație: „Administrația Națională ‘Apele Române’ face în continuare apel la calm și responsabilitate socială. În special în această perioadă, vă reamintim că este nevoie să folosim rațional resursele de apă în direcția economisirii acestora. Pentru activitățile casnice, vă recomandăm, acolo unde există posibilitatea, să apelați la folosirea/stocarea apei din surse alternative (inclusiv a celei de ploaie, când este posibil), astfel încât apa de băut (potabilă) să ajungă tuturor”.

Ce poți face și tu, ca să ajuți în această criză

Te poți implica activ în economisirea de apă, iar beneficiile nu vor fi resimțite doar la nivel național, ci și individual, fiindcă vei plăti facturi mai mici. Iată câteva sugestii despre cum poți reduce risipa de apă din gospodăria ta, concret:

– Verifică-ți periodic instalațiile sanitare

Uneori, o bună parte din consumul de apă dintr-o locuință are drept cauză bateriile disfuncționale de la baie și bucătărie, care favorizează pierderile. Ai grijă ca acestea să funcționeze optim, întotdeauna!

– Nu face duș pe tot corpul, dacă nu e necesar

Ține de igienă personală să ne spălăm zilnic corpul, dar nu e este necesar să facem zilnic duș pe tot corpul, ci doar în anumite zone unde transpirăm cel mai intens. Părțile intime, axilele, de exemplu, ar trebui spălate zilnic, însă a te spăla în fiecare zi pe spate, de exemplu, poate fi inutil și generează un consum mare de apă.

– Folosește bideul

Dacă vrei să te speli doar în zonele intime, ai putea folosi doar bideul, în loc să intri cu totul în cadă sau cabina de duș. Vei resimți la factură faptul că ai început să consumi mai puțină apă.

– Mașina de spălat vase te ajută să economisești

Deși ai fi tentat să crezi contrariul, adevărul este că risipim mai multă apă când spălăm vasele la mână, decât atunci când folosim mașina de spălat, mai ales când aceasta are și un consum energetic optim, din clasele superioare!